Om orienteringssporten

Om orienteringssporten

Orienteringsløb er for alle, hvilket også ses, når både eliten, børn, unge og motionister kæmper side om side til forskellige stævner. Til stævner indeles man efter alder og niveau, hvilket gør, alle kan være med. Dette betyder, det er rigtig optimal for en familie at dyrke sammen, da netop alle er med og bliver udfordret på hver deres niveau. Desuden er træningerne i de respektive klubber også på forskellige niveauer, hvilket igen betyder, alle kan være med.

Orienteringsløb er en individuel sportsgren, hvor man ved hjælp af kort og kompas skal finde vej til poster placeret i skoven.

Der findes forskellige distancer:

  • Sprint: 2-3 km med vindertid på cirka 12-15 min for eliten. Sprint foregår ofte i byområder og parker
  • Mellemdistance: 5-7 km med vindertid på cirka 35 min for eliten
  • Lang: 15-18 km for herrer med vindertid på cirka 100-110 min og damer 12-15 km med vindertid på cirka 75-80 min for eliten.
  • Ultralang: 18-21 km for herrer med vindertid på plus to timer og damer 15-17 km med vinder tid på plus 90 min for eliten.
  • Stafet: herrer: 3*45 min svarende til cirka 3*7-9 km og damer: 3*35 min svarende til cirka 3*5-7 km for eliten.


Fotograf: Lone Dybdal


Stort set hver weekend er der konkurrencer rundt om i Danmark – dog er det oftest mellem- og langdistancer, der er at finde. Udover det, så er der DM i alle distancer spredt hen over året – også som natløb. Desuden er der god mulighed for at løbe internationale løb – specielt sommerløb i sommerferien er anbefalet og meget brugt. Derudover har de større danske klubber også løbere afsted til Tiomila og Jukola, som er kæmpestore stafetter med omkring 3000 deltagere til Tiomila og 11.000 deltagere til Jukola.

Som orienteringsløber, vil man opleve, man farer vild, men i orienteringsverden hedder det at bomme. Heldigvis kan man ved hjælp af kort og kompas læse sig ind på kortet igen og komme frem til den rette post.

Fotograf: Line Lyndgård


I forhold til udstyr er orienteringsløb ikke særlig krævende. Har du løbetøj og løbesko, så kommer du langt. Ofte er det muligt at låne kompas i klubben og kort får du altid udleveret. Med tiden kan du selv investere i et kompas som ligger i forskellige prisklasser (100-600 kr.). Derudover kan du også investere i et par o-sko, som gør, du står bedre fast i glat føre, men det er absolut ikke et krav. Om vinteren er det en fordel at have en pandelampe. Disse kan ligeledes oftest lånes i klubben og ligger i prisklasser fra 1.600 kr. til 5.000 kr.

Er man mere til MBT-O kræver det stadig kort, kompas, løbe-/cykeltøj og løbe-/cykelsko. Selvfølgelig er en cykel også nødvendig, men det behøver ikke at være den nyeste mountainbike for at deltage. En citybike kan også fint klare udfordringerne. Derudover er det en fordel at anskaffe sig en kortholder, som gør det nemmere at håndtere kortet, når man cykler.