Nyheder


Norsk fodbold

Norsk fodbold har oplevet en genopblomstring under en ny generation af managers, med Rosenborg BK og FK Fredrikstad i spidsen. Men landets klubber står stadig over for en udfordring med at vinde flere kampe og tiltrække flere fans.

Store skærme, der viser Premier League-fodbold, er udbredt i travle barer, men tilskuertallet er faldet i hele spillet. Hvad kan man gøre?

Eliteserien

Eliteserien er Norges vigtigste fodboldkonkurrence. Den afvikles af 16 klubber og løber fra marts til november hvert år. Holdene rykker op og rykker ned til den norske første division i slutningen af hver sæson.

Konkurrencen startede i 1948, hvor de 16 bedste hold i hver distriktsliga blev inddelt i to grupper af otte hold, hvor gruppevinderne skulle spille en finale om at finde de nationale mestre. Dette format varede indtil 1960, hvor ligaen ændrede sig til en topdivision med kun én gruppe.

Rosenborg er den mest succesfulde klub i Eliteseriens historie med 26 titler, efterfulgt af Fredrikstad med ni og Viking med syv titler. Seksten klubber har vundet både liga- og pokaltitler i samme sæson.

Norsk pokal

Den norske pokal er det nationale mesterskab i norsk fodbold. Det adskiller sig fra engelsk fodbold ved, at Eliteserien er den øverste konkurrence, mens pokalen er det andet niveau i det norske fodboldsystem.

Pokalen er en prestigefyldt begivenhed, og den anses for at være en af landets mest kendte sportsbegivenheder. Hold fra landets bedste række konkurrerer hvert år i pokalen.

Nogle få klubber fra lavere rækker får dog også mulighed for at spille i turneringen. Der er ofte tale om amatørklubber fra landdistrikterne, men chancen for at møde et professionelt hold kan være et tidligt højdepunkt i deres sæson.

Norway Cup har en lang tradition for at fremme varige værdier som fred, fair play og venskab. Arrangørerne arbejder tæt sammen med Nobels fredscenter, som fremmer disse begreber for unge spillere. De lærer også at være "venskabscoaches", så de kan give disse værdier videre til andre børn og unge.

Internationale spillere

Norges herrelandshold har været relativt uheldigt i international fodbold, selv om de har vundet flere nationale og europæiske titler. Deres sidste VM-deltagelse var i 1938, hvor de tabte 2-1 til Italien efter forlænget spilletid.

Den bedste turnering i Norge er Eliteserien, som består af 16 hold, der spiller 30 kampe hjemme og ude i sommersæsonen. Holdet med flest point vinder ligatitlen og kvalificerer sig til europæisk fodbold.

Der er en række spillere i den norske landsholdstrup, som er kendt internationalt. Den mest prominente spiller er Erling Haaland, der spiller for Manchester City og på det seneste har været i strålende form for klubben.

Martin Odegaard, der også spiller for Bodo/Glimt, er en anden spiller med international erfaring og kan spille en nøglerolle. Han har scoret fire mål i 10 kvalifikationskampe og er en fysisk tilstedeværelse inde i boksen, hvilket er meget vigtigt for en angriber.

Kultur for fans på udebane

Der er mange ligheder mellem norsk fodbold og engelsk fodbold, men der er også en række forskelle. En af disse er, at udebanefans er markant mindre almindelige til norske kampe end i England, selv for de større klubber.

På trods af dette er der flere eksempler på udebanefans, der har dannet supportergrupper for hold, der spiller i Norge. F.eks. har en gruppe United-fans i det nordlige Norge været med til kampene siden 1976, og de er nu en del af en supporterklub i Honingsvag.

Et andet interessant eksempel er en klub ved navn Valerenga, som for nylig fik deres hovedsponsor Rimi til at bruge deres stadion til et kommercielt arrangement, som holdets fans var utilfredse med.

Det er et godt eksempel på, hvordan kommercialisering kan anfægtes af forskellige fangrupper og ofte ledsages af protester. En storm af ophidselse udløst af dette spørgsmål er blevet luftet i aviser og internetfora, hvor forskellige tilhængere har lavet modprotester og endda skrevet breve til journalister.


0


Om skribenten

Add a Comment

Du skal logged ind for at kunne skrive en kommentar.