Nyheder


Ishockey som en sport

En grundlæggende forståelse af ishockey som sport er vigtig for enhver spiller, og denne artikel vil diskutere spillets regler, spillernes evne til at kontrollere spillet, offside og pucks, der går ud af spillet. Derudover vil vi berøre de forskellige typer spillere og spillets pointsystem. Når du har gennemført disse trin, er du klar til at indtage isen! Er du interesseret i at lære mere om ishockey som sport? Så læs videre!

Regler

Der er en række forskellige straffe i ishockey, lige fra mindre til større straffe. Spillere, der begår disse overtrædelser, vil blive midlertidigt fjernet fra spillet og placeret i straffeboksen, som er placeret nær midterlinjen. Mindre forseelser omfatter at snuble en modstander, give en albue, hooking, holde fast, checke bagfra og bruge høje køller. En spiller kan blive suspenderet i to minutter eller endda permanent, hvis han eller hun findes skyldig i en større forseelse.

Slagsmål er ulovligt og medfører en straf på fem minutter. Desuden er det ulovligt at skære eller angribe en modstander i nærheden af målet. Måldommere skal også være på isen for at kontrollere, om pucken har krydset linjen. Ishockey er notorisk fysisk, med hyppige kropskontroller og aggressiv kontakt. Overlagt check bagfra vil typisk resultere i en straf. På trods af reglerne mod slagsmål er det almindeligt at se slagsmål i spillet.

Spillernes evner til at kontrollere spillet

Ud over de traditionelle testmetoder anvendes der også i stigende grad test på isen til at evaluere hockeyspillernes udvikling. Disse tests efterligner spillets krav ved at simulere specifikke bevægelser på isen. F.eks. udfører spillerne to kredsløb, hvor de skøjter med pucken og spiller den mod et fast mål. En gyldig testprocedure skal præcist afspejle spillerens potentiale i en spilsammenhæng. Her blev der gennemført en undersøgelse med henblik på at udvikle en testprotokol, der efterligner intensiteten af et reelt spil og evaluerer fire typer ishockeyspecifikke evner:

Undersøgelsens resultater viser, at spillernes evne til at kontrollere ishockeypucken er afgørende for succes. Elitespillere skal have fremragende evner til at håndtere pucken for at få succes på isen. Spillerne skal være opmærksomme på holdkammerater og åbne rum på isen. De skal være i stand til at vurdere modstandernes hastighed og skøjtefærdigheder for effektivt at kunne score mål. En vellykket vinklingsteknik tvinger puckbæreren ud på ydersiden af isen og tvinger forsvarsspilleren til at vurdere spillerens hastighed og skøjteevne. En spiller skal være i stand til at komme skulder mod skulder med puckbæreren og samtidig undgå at komme i kontakt med hans krop eller pucken.

Offside

I ishockey gælder reglen om offside, når en spiller krydser den blå linje, før pucken når en holdkammerat. Dette sker, når spilleren med pucken først skøjter over den blå linje, hvorefter det fejlslagne holds spiller krydser over med sin stav. Når pucken krydser den blå linje, kan det angribende hold derefter begynde spillet. Offside-reglen gælder for alle hold, uanset antallet af spillere på hvert hold.

Offside afgøres af en spillers position, når han krydser den blå linje. Den kan også gælde for en spiller, der kontrollerer pucken og krydser før en anden spiller. Tidligere er offside-reglen blevet anvendt, når en spiller har krydset den blå linje, før pucken er blevet passeret. I moderne ishockey er denne regel meget lig den sidste forsvarsspiller i fodbold. Som med alle regler i alle sportsgrene kan reglen i ishockey være lidt anderledes i nogle tilfælde, men der er nogle regler, der gælder i alle situationer.

Pucks, der går ud af spil

Ishockey har mange regler og overtrædelser. Generelt kan et hold skyde pucken ud af egen zone, men hvis pucken går ud af spil, før den rører det andet holds mållinje, bliver spillet afblæst. Det sker dog af og til, at pucken kan gå ud af spillet i en anden situation, f.eks. ved et målmandsslash. Når dette sker, sendes pucken tilbage til det hold, der skød den ud, i forsvarszonen.

Et hold kan flytte sine spillere til midten for at stoppe en spillers udbrud. Hvis det ikke kan gøre det, kan de angribende spillere skubbe pucken ind i modstanderens zone, drive manden ind i banden eller forsøge et langskud på mål. En anden almindelig situation er, når en spiller sender pucken ud af spillet. I denne situation jagter de to angribende spillere pucken, og en tredje spiller tager opstilling 20 fod foran modstanderens mål. Denne tredje spiller er kendt som slotspilleren.


0


Om skribenten

Add a Comment

Du skal logged ind for at kunne skrive en kommentar.