Nyheder


Det dyreste verdensmesterskab i Qatar

VM i fodbold 2022 afholdes i Qatar, som er et relativt rigt land, der har brugt en enorm mængde penge på infrastruktur til at støtte begivenheden. De samlede omkostninger ved turneringen forventes at være 220 milliarder dollars, hvilket gør det til det dyreste VM i historien.

Omkostninger til stadions

I de 12 år, siden Qatar fik tildelt VM-rettighederne, har den lille gasrige nation brugt omkring 220 mia. dollars på stadioner og anden infrastruktur. Det er mere end de 11,6 milliarder dollars, som Rusland brugte på at arrangere turneringen i 2018, og næsten dobbelt så meget som Brasilien brugte på 2014-udgaven.

Men omkostningerne ved at være vært for verdens største sportsbegivenhed er et langt større problem end blot penge. Det er også et tegn på, at Qatar, ligesom mange af VM's værter, ikke tager sit miljøansvar alvorligt.

Airconditionering af stadionerne er et af de mest kontroversielle aspekter af dette enorme infrastrukturprojekt. Selv om denne teknologi kun udgør en lille brøkdel af de kulstofemissioner, der er forbundet med konkurrencen, er den blevet et symbol på både Qatars modernitet og dets miljøproblemer.

Omkostninger ved kølesystemer

Da Qatar vandt buddet om at være vært for VM, lovede landet at indføre banebrydende køleteknologi, der ville holde spillere og fans kølige. Sommervarmen i Qatar, som i gennemsnit er omkring 42 grader celsius, er et stort problem for fodboldsporten.

Arrangørerne arbejdede sammen med en ingeniør fra Qatars universitet om at udvikle et system, der ville gøre det muligt at klimatisere stadioner og træningsbaner ved hjælp af personlige køleenheder under hvert sæde samt på bestemte steder på banen og omkring tribunerne. Dette kaldes "målrettet" eller "spot"-køling, og det gør det muligt at gøre systemet mindre omkostningsfuldt end at klimatisere et helt stadion.

Det qatariske system drives af en solcellepark og bruger stråler til at blæse luft ud på stadionets banen og under tilskuerpladserne. Den afkølede luft stiger derefter op og pumpes ud gennem dyser på banen. Det er en smart fremgangsmåde, som HVAC-eksperter har fået øjnene op for.

Omkostninger til hoteller

I løbet af det seneste årti er Qatar gået fra at være et land, der er blevet ramt af kontroverser om bestikkelse og dårlig budgetforvaltning, til et land, der er klar til at håndtere en million fans ved VM. Landets nye veje, hoteller og lufthavne har gjort det muligt at udvide infrastrukturen for at imødekomme tilstrømningen af fodboldfans.

Selv om dette er gode nyheder for mange, er det også årsag til en tilstrømning af hotelpriser. Det betyder, at selv en enkelt fan bliver nødt til at punge ud med en pæn sum for at rejse til Qatar til VM i 2022.

For eksempel annonceres et enkeltværelse på et trestjernet hotel til 110 dollars, mens en suite i samme kategori koster hele 109 dollars. Det betyder, at et typisk ophold på et VM-sted kan koste dig i nogle tilfælde mere end en måneds indkomst!

Andre overnatningsmuligheder i Qatar omfatter krydstogtskibe, der fungerer som flydende hoteller, og moderne telte, der er bygget rundt om den øverste hal på et stadion. Sidstnævnte er helt sikkert en af de mest interessante og unikke overnatningsmuligheder, der er tilgængelige for VM-deltagere.

Omkostninger for vandrende arbejdstagere

Qatar har brugt milliarder af dollars på stadioner, hoteller og infrastrukturprojekter som forberedelse til VM. Men landet er også kommet under intens kontrol for den måde, det behandler de vandrende arbejdstagere, som har hjulpet med at bygge disse faciliteter.

Mange vandrende arbejdstagere fra Bangladesh og Nepal har betalt ansættelsesgebyrer, som det tager måneder, ja år, at betale deres løn tilbage. Disse gebyrer resulterer ofte i gældsslaveri, hvilket er en form for tvangsarbejde i henhold til internationale arbejdsstandarder.

Vandrende byggearbejdere udgør en stor del af arbejdsstyrken i Qatar og er en vigtig del af landets økonomi. Disse arbejdere kommer fra lande i hele Sydasien, Sydøstasien og Afrika. De arbejder i lange timer i farlige miljøer og under langvarig varmepåvirkning, ofte uden tilstrækkelig beskyttelse af sundhed og sikkerhed.


0


Om skribenten

Add a Comment

Du skal logged ind for at kunne skrive en kommentar.